Lečenje diskus hernije bez operacije – dekompresiona terapija kičme

Savremeni način života, nedovoljno kretanja, preterano opterećenje na poslu ili spoj više različitih faktora utiču na sve veće zdravstvene probleme povezane sa kičmom. Jedno od oboljenja, koje za sobom neretko povlači i mogućnost operativnog zahvata sa dugotrajnom rehabilitacijom jeste i problem diskus hernije. Ipak, i kada se učini da je operacija jedini izlaz, postoji efikasno rešenje koje se u praksi sve ćešće primenjuje, a to je dekompresiona terapija kičme (DTK).

DTK je neoperativna procedura za lečenje diskus hernije, uklanjanje bolova i drugih tegoba uzrokovanih problemima kičme.

Dekompresiona terapija nežno isteže kičmu, čime se smanjuje pritisak na diskove i zglobove kičme što omogućava prirodni proces izlečenja. Prednost ove terapije je i to što je usmerena na otklanjanje uzroka nastanka problema, a vrlo često je taj problem mehanički pritisak u strukturama kičme. Upotrebom specifične kombinacije pravilnog položaja tela i promenljivog intenziteta sile postiže se glavni učinak terapije: dekompresija (smanjivanje pritiska na korenove nerava), poboljšanje cirkulacije, bolja razmena hranljivih materija i kiseonika unutar diskova iz susednih pršljenova, vraćanje odgovarajuće funkcije, a samim tim i povlačenje simptoma – bola i disfunkcije.

Dekompresiona terapija kičme vraća diskus herniju na svoje mesto što, zajedno sa povećanom ishranom diska, obnavlja visinu i integritet oštećenog diska. Pritisak koji se postiže trakcijom takođe vuče prosuti materijal iz diska nazad u disk i oslobađa nerve pritiska što može sprečiti išijas i ostale simptome nervne kompresije.”, kaže Dr Toma Milošev iz Poliklinike Longa Vita.

Iako lekari u trenutku kada više ne deluju tablete, injekcije, niti klasična fizikalna terapija mogu preporučiti i operativni zahvat, valjalo bi se prethodno posavetovati sa svojim lekarom o sprovođenju DTK metode kako bi se izbegla operacija koja iziskuje dug postoperativni oporavak.

Tokom tretmana pacijent udobno leži na specijalnom krevetu, i priključen je na kompjuterizovan aparat koji isteže kičmeni stub određnom jačinom sile. Trajanje tretmana je oko 30 min, a za vreme terapije pacijent ne oseća nikakve bolove. Broj neophodnih terapija utvrđuje se na početnom pregledu sa lekarom specijalistom fizikalne medicine.

O velikoj uspešnosti dekompresione terapije svedoči i sve veće interesovanje pacijenata sa problemima kičme za ovaj način lečenja. Njima u susret Poliklinika Longa Vita, koja je među najopremljenijim ustanovama za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, izlazi u susret sniženom cenom od 1500 dinara po terapiji do kraja marta 2018. godine.