homeopatija-05
Homeopatija je medicinska doktrina i veština lečenja, nastala iz klasične medicine i zaslužuje naziv komplementarne metode lečenja zbog svoje ozbiljnosti, definisanih postavki, jasnih teoretskih i praktičnih principa primene i evidentirane efikasnosti u lečenju niza oboljenja.

Njen osnovni princip je zakon sličnosti koji glasi: bilo koja supstanca, koja dovodi do bolesti, može da izleči sličnu bolest, pa je neophodno da između pacijenta i odabranog leka stoji znak sličnosti.

Homeopatija ne negira shvatanja klasične medicine, nego ih nasuprot tome dopunjuje, zalazeći u oblasti živog bića koje su klasičnoj medicini nepoznate. Bitna razlika u odnosu na klasičnu medicinu je i princip individualnosti, koji je jedan od osnovnih principa homeopatije. Po njemu ne postoje dva ista čoveka, pa samim tim ne mogu postojati ni dve iste bolesti. Zbog toga homeopatija nikada ne leči bolest nego čoveka kao jedinstvo duše, uma, osećanja i tela.
Za homeopatiju simptomi nisu činilac bolesti, već izraz otpora, nastojanje pogođenog organizma da prevaziđe probleme koji su ga obuzeli. To, takođe, znači da simptomi nisu dati nekom unapred određenom bolešću, nego su proizvod individualnosti osobe.

Osoba se leči kao celina, a propisani lek deluje ne samo na lokalne simptome, nego i sve druge simptome. To je tzv. konstitucioni lek, koji se pacijentu propisuje na osnovu mentalnog, emotivnog i fizičkog stanja. Pacijenti su često iznenađeni kad prilikom lečenja i izlečenja glavobolje ili zatvora, dođe do izlečenja od stresa, preterane osetljivosti ili nadraženosti. Zbog toga se homeopatija naziva i potpunom, odnosno holističkom terapeutskom metodom.

Indikacije za primenu homeopatije

Primena homeopatije je neograničena!!!!!! Ne postoji životno doba, niti situacija kada homeopatija nije preporučljiva.

Opservacijom i heteroanamnezom (podaci uzeti od roditelja ili pratioca) može se uspešno odrediti lek tek rođenoj bebi ili pacijentu u komi.

Homeopatija je isto tako delotvorna i primenjljiva i na biljni i životinjski svet.
Homeopatija može popraviti opštu energiju i elan, raspoloženje, koncentraciju, smanjiti anksioznost.
Homeopatija je blagotvorna i delotvorna kod trudnica, u periodu pred porođaj i neposredno posle porođaja, čime se smanjuje trauma fetusa.

Bez ikakvih problema i kontraindikacija, lek može da se primeni i kod novorođenčeta, čak i onog trenutka kada se rodi. Npr. posle dugog i teškog porođaja, kada je primenjen vakuum, a dete izmučeno, u depresiji, zatim ako dete ne mokri na vreme, ili nema urednu stolicu, ili u slučaju da ne podnosi majčino mleko.

Sjajno je primenljiva u uzrastu odojčeta i malog deteta kod akutnih bolesti disajnog, probavnog i urinarnog trakta. To su bolesti koje naglo nastaju, a česte su u dečjem uzrastu. Tada lek može da se odredi na osnovu manjeg broja simptoma, i za kraće vreme.

Pored toga, homeopatija je podesna za primenu u periodu odrastanja deteta dok mu se razvija imunološki sistem a time se reducira upotreba antibiotika.

Psihološke smetnje od poremećaja sna do loše koncentracije, kod skolske glavobolje. Kod dece neke smetnje koje uključuju i psihološki faktor mogu biti obuhvaćene jednim lekom koji uklanja i nekoliko tegoba istovremeno.

U slučajevima kada postoji sklonost ka infekcijama usled oslabljenog imuniteta. Mogu da se tretiraju akutne virusne i bakterijske bolesti.

Problemi razvoja dece, problemi koji prate normalne faze rasta i sazrevanja (nicanje zuba, dečji grčevi).
U slučaju hronične bolesti, kao što su alergije, bronhitis, Kronova bolesti, psoriasis, reumatizam, sinusitis, neuralgija trigeminusa, ulcerozni kolitis, vitiligo, itd, homeopatija postižie dobre rezultate.

Alergije

Radovi iz medicinske literature dokazuju da je homeopatija isto toliko efikasna u lečenju alergije kao i klasična antialergijska terapija, s tim što je homeopatija jeftinija, bezbednija i nema nikakvih štetnih dejstava na organizam. Može se koristiti u svim uzrastima i uz svu ostalu medicinsku terapiju. Proleće je vreme alergija, a homeopatija, na sreću, i tu postiže odlične rezultate.

Koža prva na udaru

Mnoga deca koja su imala ekcem, pa su mazana raznim kortikosteroidima, kasnije u životu – to je nauka pokazala, dobiju astmu. Homeopatija kaže da to nije bilo ispravno, da je tim mazanjem problem sa kože bukvalno gurnut dublje. Organizam je tako savršen da uvek gura bolest daleko od sebe. Bolest se prvo ispoljava na koži. Kada imate nešto na koži, smatra se da ga je organizam izbacio najdalje što je mogao, nije ga uvukao dublje – da obole pluća, ili jetra, ili drugi važni unutrašnji organi.

Homeopatija je upotrebljiva kod akutnih tegoba, epidemija i infekcija, kod fizičkih trauma odnosno povreda, ujeda insekata i ugriza životinja, posekotine, prelom.

Upotrebljiva je i kod lečenja raznih vrsta zavisnosti.

Kada se pacijent nalazi u terminalnim fazama bolesti pristupamo tzv. palijativnoj primeni homeopatskih remedija, a prema tegobama koje životno ugrožavaju pacijenta (npr. bol različite lokalizacije, otežano disanje, mučnina, smetnje sa ishranom i stolicom, otežana pokretljivost, loš san, strah i različite fizičke patnje).

Kada je homeopatija nemoćna?

Ne može da se leči, na primer, bol u stomaku uzrokovan upalom slepog creva, ali može da pripremi organizam za operaciju koja sledi. Homeopatija ne može da zameni hirurgiju, niti da pomogne u slučaju opstrukcije, perforacije ili preloma, ali se može dati homeopatski lek da prelom nakon intervencije brže zaraste, da pacijent ima manje bolova. Ne može da zameni dobrog hirurga, ortopeda. Tu nema polemike.

Važno je napomenuti

Homeopatija ne isključuje korišćenje klasične terapije. Tek sa poboljšanjem zdravstvenog stanja se, u saradnji sa lekarom specijalistom, doza leka može smanjiti ili potpuno isključiti.